Publi: Si no visualitzes correctament aquest correu clica aquí

Fundació l'Alternativa Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

BUTLLETÍ 28 DE GENER DE 2019

 

Aquesta setmana

 

El 26 de gener vam recordar el 80è aniversari de l'entrada de les tropes feixistes a Barcelona. Començava una negra nit de repressió, por o llarg exil.li. L'Ajuntament de la ciutat ha organitzat diversos actes commemoratius, entre ells, la presentació d' un llibre de les historiadores Laia Arañó i Mireia Capdevila, que presenta el primer cens quantificat i geolocalitzat dels immobles de Barcelona afectats pels bombardeigs durant la Guerra Civil i reconstrueix el dia a dia de dos anys d’atacs de l’aviació feixista, però també s'han retirat 1.300 plaques dels carrers de la ciutat, amb les que es prepara una instal·lació artística crítica o la retirada d’honors i reconeixements a Francisco Franco o Carreo Blanco entre  altres alts càrrecs de la Dictadura i repressió. Però els bombardejos, una manera de castigar de manera cruel a la oblació civil, es van donar en altres poblacions que aquests dies fan actes de reconeixement.

També cal recordar que el 27 de gener de 1945, l'exèrcit soviètic entrava al camp d'extermini d' Auschwitz i alliberava al voltant de 7.500 presoners. El nombre total de morts produïdes només  en aquest camp  s'estima entre un milió i un milió i mig de persones. Nacions Unides va proclamar aquesta data com a Dia Internacional de les víctimes de l'Holocaust.

I tot això ho recordem quan tres partits d'extrema dreta, un d'ells declarat feixista, governen a Andalusia, quan sembla que els vents a Europa i a Espanya bufen en direcció contrària als drets humans bàsics: a Espanya el govern del PSOE prohibeix  a dos vaixells que surtin a rescatar refugiats. A Itàlia, el president ha fet tancar els ports...

Per això celebrem la trobada, convocada per UCFR, aquest passat diumenge a Barcelona d'associacions, entitats, partits i persones a títol individual per coordinar les lluites contra el feixisme. El 23 de març tenim convocades arreu d'Europa mobilitzacions amb el lema Feixisme Mai Més.
Però més ombres han planejat i planegen sobre el panorama del Món. Aquesta vegada sobre Veneçuela. On s'ha vist que una persona s'autoanomeni President d'un estat que té un sistema Constitucional organitzat i que molts estats (el primer EEUU) el reconeguin? És una nova manera d'organitzar el Món?  Només en el continent americà  recordem el Cop d'estat contra el President legítim Salvador Allende, recordem Nicaragua, l'empresonament de Lula... Des de l'aparició de la Doctrina Monroe a principis del segle XIX, els Estats Units s'ha ficat en els assumptes de diverses nacions al llarg del continent, en general en nom dels seus interessos comercials o en suport de forces de tendència dretana contra líders d'esquerra. Al llarg del segle XXI Estats Units ha estat acusat de donar almenys  suport tàcit a cops d'estat a Veneçuela en 2002 i Hondures el 2009. En aquest tema, com en molts altres, no podem restar indiferents. Defensem els drets dels pobles com a subjectes polítics que són. El poble veneçolà té dret a decidir el seu futur, sense interferències externes...
I en aquesta setmana que entrem, viurem els passos previs per començar el judici contra els polítics catalans. I la unitat de la gent que es considera demòcrata és imprescindible per donar respostes massives.

El 16, 17 i 18 de març de 1938, avui fa 80 anys, Barcelona va patir els pitjors dies de la seva història contemporània. El feixisme va mostrar la seva cara més cruenta i l'aviació italiana va bombardejar la capital catalana, en el marc de la Guerra Civil. Als atacs, van morir 670 persones i més de 1.200 van resultar ferides.  

 

Articles

 
Fundació l'Alternativa

Realment l’eix del “mal”?

Veneçuela està sent atacada i pressionada per interessos altres que la “defensa de la democràcia”, fa uns dies que veient com la comunitat internacional s’està sumant a una dinàmica molt perillosa i que cal posar en evidència.
En aquest sentit, Gustavo de la Torre, amic de la fundació i militant de diversos moviments de solidaritat, ens escriu aquest article amb el qual posa una mica de llum a tot aquest pla que té per únic objectiu treure el poder als pobles sobirans i que no es dobleguen als interessos de l’imperialisme.

Imatge demo Separador Imatge demo

Un acte de memòria històrica
Plenari del Consell Municipal  de Barcelona del 25 de gener de 2019

La Fundació va assistir a l'acte d'aprovació de la Declaració Institucional del Govern Municipal per a la retirada d’honors i reconeixements a Francisco Franco Bahamonde, José Solchaga Zala, Antonio Ibañez Freire, Agustín Muñoz Grandes, Alfonso Pérez-Viñeta Lucio, Luís Carrero Blanco, Severiano Martínez Anido, Felipe Acedo Colunga, així com a la Sección Femenina de Falange Española, el Tercio de Requetés de Nuestra Señora de Montserrat i als Supervivientes de la Centuria Catalana de Falange Española (per les accions bèl•liques en el front d’Espinosa de los Monteros).

Separador

Una entrevista

Montserrat Roig i Neus Català

Entrevista biogràfica de Montserrat Roig a Neus Català, que va ser deportada al camp de concentració de Ravensbruck. El programa inclou imatges de fotografies de l'època

Neus Català a 'Personatges' 2015 és el seu any

Visualitza-la!

 

Destaquem

Imatge demo

Presentació d'un llibre


Las cenizas de Prometeo

Transición energética y socialismo
Joaquim Sempere

AVUI a les 18h30
Sala Polivalent - Espai veïnal Calàbria 66
Barcelona
Amb: Milagros Perez-Oliva i Enric Tello

#Més info

Separador Imatge demo

Una conferència

La Unió Europea del capital i la crisi

30 de gener de 2019
a les 19h a la Sedeta

C/ Sicília 321, Barcelona

Amb: Carlos Sánchez Mato, responsable de política ecònomica d'IU
Ramón Franquesa. Professor d'Economia Mundial de la UB.

#Més info

Separador Imatge demo

27 ª Mostra Internacional de films de dones

Fins al 31 de gener teniu temps per inscriure les vostres pel•lícules!

Objectiu del projecte: promoure el cinema dirigit per dones, tot visibilitzant la cultura audiovisual femenina i evidenciant així la importància de la contribució de les dones en el desenvolupament de la creació audiovisual.
Les pel·lícules han d’haver estat dirigides i/o codirigides per una o vàries dones.

#Més info

Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

FUNDACIÓ L'ALTERNATIVA

carrer Dr. Aiguader, 10-12, baixos · 08003 Barcelona · Tel. 93 295 54 18

info@fundacioalternativa.cat · fundacioalternativa.cat

Fundació l'Alternativa és membre de  

Fundació l'Alternativa a Twitter

Donar-se de baixa

Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Pots donar-te de baixa des de l'enllaç "Donar-se de baixa"