Publi: Si no visualitzes correctament aquest correu clica aquí

Fundació l'Alternativa Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

BUTLLETÍ 27 DE GENER DE 2020

 

Aquesta setmana

 

Recordem  que  tal dia com avui, de fa 75 anys, l'exèrcit Roig va entrar al camp d'extermini d'Auschwitz.i va alliberar al voltant de 7.500 presoners. El nombre total de persones assassinades en aquest camp  encara està en debat, però s'estima que entre un milió i un milió i mig de persones hi van morir. Persones jueves, gitanes, homosexuals (pel fet de ser-ho), comunistes, republicanes espanyoles, sindicalistes... En aquest moment  que algunes forces polítiques a Europa i a l'Estat volen reescriure  la història i tergiversar els fets (negació de l'holocaust, destrucció dels monuments que ho recorden, equiparar nazisme amb comunisme...), cal que la gent d'esquerres dediquem la nostra energia a transmetre i explicar aquest moment històric. És de justícia cap a les persones que van viure aquell infern. No podem banalitzar els fets. El feixisme no és una anècdota, sinó un règim que té per objectiu destruir les bases mateixes de tot allò que etiquetem com  democràcia. I fer desaparèixer els rivals polítics i socials. Saludem la iniciativa de Sabadell de col.locar   de 36 llambordes stolpersteine per recordar les dones i homes d'aquesta ciutat que van ser assassinades.
Hem viscut una setmana de Glòria, un temporal reflex de la nova normalitat climàtica que afromta Espanya.  El nostre condol per les persones que hi han perdut la vida. La borrasca Glòria ha passat per casa nostra i ens ha mostrat com en som de vulnerables.  Hem llegit que fa més de 15 anys  un estudi sobre canvi climàtic del Ministeri de Medi Ambient advertia  que el litoral del Llevant mediterrani “està molt indefens davant la modificació del clima marítim que provoca el retrocés de les platges, inundació i canvis en la línia de costa”. Sabem que els sediments arrossegats pels rius són els que acaben per alimentar les platges. A Catalunya, bona part de l'Ebre. No obstant això, la regulació de cursos, les preses i el desenvolupament urbanístic al litoral han tallat aquest flux de sorra. El delta de l'Ebre, abans,  rebia 30 milions de tones anuals, ara n'arriben 100.000 tones.  I com que no arriben sediments de manera natural, l'Estat gasta uns 10 milions d'euros anuals per aportar material a les platges. Sorra que després és erosionada cada vegada de manera més virulenta per les conseqüències de l'alteració climàtica. Potser aquesta vegada allò que és necessari no quedarà amagat darrera el que és urgent?

Articles

 
Imatge demo Separador Imatge demo

Respecte a la memòria històrica a Europa

Separador

La direcció de Transform!Europe llança la següent carta oberta sobre la resolució "Europa ha de recordar el seu passat per construir el seu futur", adoptada per la majoria de Parlament Europeu.
Més de 170 intelectuals signen una carta oberta contra la resolució de la UE.


Llegir la carta

Separador

Els refugis, patrimoni de la memòria antifeixista

Separador


Ricard Ribera Llorens, politòleg, coordinador d'EUiA Bages i amic de la fundació, escriu l'article següent, publicat originalment al diari digital Regió7 de Manresa, sobre el gran valor dels refugis com a patrimoni de la memòria antifeixista.

Llegir l'article

Vídeo

 
Fundació l'Alternativa

Dilluns Republicans

El passat 13 de gener es va realitzar el Dilluns Republicà. Dia a dia teixint contra les violències masclistes. A càrrec d'Àngels Tomàs, consellera de feminismes del districte de Gràcia. Si no vas poder assistir a la presentació o seguir-la en streaming, ja la pots veure en el nostre canal de YouTube.

Visualitza el vídeo!


 

Destaquem

Imatge demo

Una pel·lícula

Estado de sitio

Philip M. Santore és segrestat al costat de dues personalitats: un cònsol i un agregat diplomàtic.


Ponents: Marcelo Exposito i Mariela Iglesias

Organitza: El Club Cinema Llanterna Màgica

Entrada lliure!

31 de gener a les 19h

Cotxeres de Sants
C/ Sants, 79 (Metro L1 i L5)

Separador Imatge demo

Un teatre

FADWA

Una peça teatral sobre la vida i obra de la poetessa palestina Fadwa Tuqan

Escrita i interpretada per Mar Casas i Clara Garcés

Dins de la campanya Palestina Batega. Una iniciativa de l'Associació Catalana per la Pau

1 i 2 de febrer

Nau Ivanow
C/ Hondures, 30, Barcelona

#Més info

Separador Imatge demo

Un Llibre

999. Les primeres dones d'Auschwitz

El primer transport oficial de jueus a Auschwitz no estava format per combatents de la resistència ni presoners de guerra. No hi havia homes, de fet: eren noies enganyades, que van partir d'Eslovàquia creient que anaven a treballar per al seu govern durant uns pocs mesos. Era una «oportunitat de feina» que, literalment, no podien rebutjar. Les poques supervivents d'aquell grup amb la xifra maquiavèl·lica de 999 dones han ajudat a recuperar el relat ocult de la construcció de Birkenau: una història d'amistat, sororitat i resistència a la barbàrie.

Fundació l'Alternativa

 

Campanya per sufragar la defensa de Joan Josep Nuet pel judici al TSJC

Davant la repressió, solidaritat!

El judici s'ha ajornat. Us avisarem quan tinguem nova data.


Fes la teva aportació aquí: www.fundacioalternativa.cat/campanya-nuet

#TotsSomNuet

Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

FUNDACIÓ L'ALTERNATIVA

carrer Dr. Aiguader, 10-12, baixos · 08003 Barcelona · Tel. 93 295 54 18

info@fundacioalternativa.cat · fundacioalternativa.cat

Fundació l'Alternativa és membre de  

Fundació l'Alternativa a Twitter

Donar-se de baixa

Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Pots donar-te de baixa des de l'enllaç "Donar-se de baixa"