Publi: Si no visualitzes correctament aquest correu clica aquí

Fundació l'Alternativa Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

BUTLLETÍ 7 D'OCTUBRE DE 2019

 

Aquesta setmana

Separador
Fundació l'Alternativa

En aquests dies en què sembla que es vol reescriure el passat, el darrer exemple quan un immoral (no penso ni escriure el seu nom), dels que truquen de matinada i es dedica a escampar mentides arreu, ens insulta i ofèn a tothom acusant les 13 roses de crims que ni tant figuren en l'acusació del Tribunal franquista que les va condemnar a mort, el butlletí de la Fundació el dediquem a la memòria històrica i republicana.

I ho fem a través de dues dones, Neus Català que enguany hauria complert els 104 anys i a qui la ciutat de París li ha dedicat un carrer i Teresa Pàmies, de qui demà recordarem el centenari del seu naixement.

Dones, de la Catalunya rural, comunistes, republicanes, que van participar activament en la proclamació de la República, la guerra i l'exili. A partir d'aquí les trajectòries vitals són diferents, però cada una, a la seva manera, ha donat veu a tantes dones que resten en l'anonimat, han escampat arreu un missatge de pau, de solidaritat, de valors progressistes. I s'han convertit en referents per les dones i també homes que estem teixint el nostre present i futur.


Deia la Teresa: “de memòria, cadascú té la seva”. I és cert, però a través de la seva extensa obra no només ha parlat de la seva memòria, sinó de la de tota una generació. Podríem explicar moltes coses, de la Teresa, però si voleu saber-ne més us recordem el Dilluns Republicà del 28 d'octubre “Teresa Pàmies, un passeig per la vida i obra” a càrrec de Montserrat Barderi, comissària de l'any Teresa Pàmies, que rellegiu la seva obra i que visiteu aquest enllaç.

I mentre escrivim aquesta entradeta, ens arriba la notícia de la mort de Lluís Martí Bielsa, president de l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya. Estava a Santa Cruz de Moya on va rebre un homenatge de la trobada anual de memòria de la guerrilla. En un escrit que havia de llegir diumenge, deia: “las cosas no se hacen por capricho sino porque así nos lo pide la historia”. El nostre reconeixement i agraïment per la seva vida de lluita a favor dels valors republicans. I la nostra abraçada a la seva família i amigues i amics.Gràcies pel teu exemple i seguirem defensant la solidaritat, la tendresa, la democràcia, l'internacionalisme i la pau.Fotografia del passat 2 de febrer a la Jornada en suport a la marxa popular en memòria de la retirada republicana de la Garrotxa.

Articles

 
Imatge demo Separador Imatge demo

Carta oberta a Teresa Pàmies per Miquel Àngel Sòria

Separador

Miquel Àngel Sòria, camarada del Vallès, professor de secundària de llengua i literatura castellana jubilat, apassionat de la literatura i amic de la Fundació.

Al voltant d'una anècdota sobre un artista, que en un acte de rebel·la, desafia les autoritats franquistes, ens fa arribar aquest text per commemorar que demà, 8 d'octubre, farà 100 anys que va néixer Teresa Pàmies.


Llegir l'article

Separador

Neus Català, la vida és lluita

Separador


El passat dijous 3 d'octubre, es va inaugurar el carrer Neus Català a París.
A l'acte d'inauguració hi va participar en Joan Josep Nuet, patró de la Fundació l'Alternativa i Secretari General de Comunistes de Catalunya, partit de la Neus. 

Per aquest motiu va escriure unes paraules en memòria de la Neus, militant comunista i lluitadora antifeixista que mai oblidarem.

Llegir l'article

Recomanem la re-lectura del butlletí monogràfic sobre Neus Català: Aquí


 

Destaquem

Imatge demo

Un homenatge

Teresa Pàmies

Del 21 al 28 d'octubre
Ateneu Roig de Gràcia

El 14 d’octubre, a les 19:30, la professora Anna Agustí conduirà una TROBADA sobre la relació de TERESA, ROSALIA I ALTRES DONES. Rosalía de Castro, però també amb Marlene Dietrich o La Bella Otero i altres menys conegudes però igualment interessants per a l’autora i nosaltres.

 Conductora: Anna Agustí

Lectura: Anna Arbonés, Josep Lluís Gallardo i Lupe Moratalla

Direcció i selecció: Pepe I. Ferreras

Audio i video : Raúl Ruiz Serna

#Més info

Separador Imatge demo


Una exposició


Teresa Pàmies. Tot és en els llibres.

Dimarts, 1 d'octubre - 10h
Dijous, 31 d'octubre - 21h

Centre Cívic Urgell
C/ Comte Urgell 145 Barcelona


Dins del conjunt d’actes en homenatge a l’autora, la Institució de les Lletres Catalanes ha creat una mostra de petit format per fer divulgació de la literatura de la Teresa Pàmies.

#Més info

Separador Imatge demo


Un llibre

Gent del meu exili

Teresa Pàmies


Us recomano Gent del meu exili, reeditat fa molt poc per Empúries. Un catàleg de personatges que deixen empremta, de totes les persones que es va trobar Teresa Pàmies durant els seus més de 30 anys d’exili. Escrit amb un mestratge absolut. Un llibre de contes basats en fets reals. Entenc que altres edicions el tituléssim Gent del meu exili: inoblidables. Inoblidables els personatges, però sobretot com està escrit.

 

Recomanació de Montserrat Barderi, comissària de l'Any Teresa Pàmies.

#Més info

12ª Cursa i Caminada

 
Fundació l'Alternativa

Un acte de memòria

XII CURSA I CAMINADA LLUÍS COMPANYS

19 d'octubre de 2019

📢Recordeu la  celebració la XII CURSA I CAMINADA LLUIS COMPANYS.
Si no esteu inscrits, encara esteu a temps!

#Tornaremacórrer i
#Tornaremalluitar


Inscrui-t'hi: AQUI

#Més info

Punt de llibre

 
Fundació l'Alternativa

Punt de llibre

 
Teresa Pàmies

Aquest any, pel centenari del naixement de Teresa Pàmies, hem decidit dedicar-li el punt de llibre de la Fundació.
Si en voleu tenir un, no dubteu en passar-lo a recollir per la seu de la Fundació. 

Fundació l'Alternativa

 

Campanya per sufragar la defensa de Joan Josep Nuet pel judici al TSJC

Davant la repressió, solidaritat!

El judici, de moment, està ajornat. Quan sapiguem la nova data us la farem saber.


Fes la teva aportació aquí: www.fundacioalternativa.cat/campanya-nuet

#TotsSomNuet

Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

FUNDACIÓ L'ALTERNATIVA

carrer Dr. Aiguader, 10-12, baixos · 08003 Barcelona · Tel. 93 295 54 18

info@fundacioalternativa.cat · fundacioalternativa.cat

Fundació l'Alternativa és membre de  

Fundació l'Alternativa a Twitter

Donar-se de baixa

Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Pots donar-te de baixa des de l'enllaç "Donar-se de baixa"