La germana de Mozart: de nena prodigi a esposa i mare
Maria Lluïsa Cunillera, professora jubilada de Literatura i coeducadora que dedica part del seu temps a la visibilització de les escriptores i les músiques, ens descriu la figura de Maria Anna Mozart, germana del gran compositor austríac.
Ella ja de ben petita demostrava les seves qualitats com a música, però a l'arribada de la seva majoria d'edat el seu pare la va fer casar de manera imposada contra la seva voluntat i en un moment on una dona casada tenia completament vetat dedicar-se a la música, tot el seu talent i les obres que havia fet fins llavors van quedar en l'oblit més absolut.
Mentre que del seu germà hi ha referents nombrosíssims dels seus concerts, dels seus èxits i fracassos, d'ella només hi ha silenci. Ara recuperem aquesta artista genial que va ser fins als 18 anys de vida i és que, hauria pogut ser una més de la Primera Escola de Viena junt amb el seu germà i d'altres grans artistes.
Llegir l'article
|
 |
8M: Les dones som essencials en la pandèmia i en la vida
Montserrat Vilà, patrona de la Fundació i presidenta de la Plataforma Unitària contra les violències de gènere ens escriu aquest article sobre la importància de les dones en aquest context de pandèmia que estem vivint així com en tots els àmbits de la vida. Sense les dones no hi ha vida.
"La pandèmia s'ha acarnissat amb força contra les dones. No és casual. Les dones som la meitat de la població en la que hi ha més precarietat i pobresa. Es dóna la circumstància que estem més dedicades a les tasques de les cures, així com a les professions que hem vist i qualificat d'essencials; és a dir, les dones som el gruix dels que estan a primera línia de contacte amb el coronavirus (entre el 70% i 80% segons la professió). Som vitals i essencials, però malgrat això, les dones som les que més patim les penúries: malaltia, precarietat, pobresa i misèria, acomiadaments en les tasques de la llar i de les empreses."
Llegir l'article a Sin Permiso
|