Publi: Si no visualitzes correctament aquest correu clica aquí

Fundació l'Alternativa Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

BUTLLETÍ 22 DE JULIOL DE 2019

 

Aquesta setmana

 
 

Darrer butlletí del curs. Monotemàtic, de recomanacions de lectures. Durant l'any, hem intentat estar al dia de les novetats que hem cregut interessants, però som conscients que els ritmes frenètics potser no us han permès gaudir d'estones relaxades per llegir.

Hem fet una crida perquè ens recomanessin lectures a amigues i amics, a patrones i patrons de la Fundació i a les dues llibreries de referència: La Carbonera i Pròleg, especialitzada en autores. El resultat el teniu a les mans. 

Divers com ho sou les persones que rebeu i llegiu el butlletí. Divers per temàtica, per gènere, per estils, per anys de publicació...
 

Marxem de vacances amb la incògnita sobre si les negociacions per formar govern de coalició donaran resultats. 
Marxem de vacances sabent que hi haurà gent que no en farà perquè justament ha trobat un contracte precari que li permetrà treballar.
Marxem de vacances sabent que per a moltes persones el seu bany a la Mediterrània és forçat.
Marxem de vacances sabent que hi ha gent que no gaudeix d'aquest dret que els nostres besavis i besàvies van conquerir.
Marxem de vacances recordant les preses i presos polítics que resten empresonats mentre esperen les sentències.


El món no s'atura malgrat algunes i alguns ens concedim un descans.

Moltes gràcies a totes i tots que ens heu fet recomanacions de lectures per l'estiu o heu escrit algunes ressenyes.

Moltes gràcies a totes i tots que  col.laboreu a fer possible el butlletí: perquè hi escriviu, perquè ens recomaneu temàtiques o articles, perquè hi esteu subscrites o perquè el compartiu...

Ens retrobarem al setembre. Bon estiu

Resenyes

 
Fundació l'Alternativa

Las cenizas de Prometeo

Joaquim Sempere

Victor Ríos, historiador i amic de la fundació, fa una petita ressenya del llibre Las cenizas de Prometeo. Bona lectura!

Llegir la ressenya

Imatge demo Separador Imatge demo

Desenterrar las palabras

Separador

Clara Valverde, 2016

Un llibre sensacional, petit, curt i impactant. Es un llibre per a tots aquells que qüestionen perquè cal fer potents polítiques de memòria històrica. 
L'autora ens diu que "si no hay búsqueda de los desaparecidos, se congela el proceso de duelo para siempre." És a dir actua com un càstig actual més als fills i nets dels republicans. És a dir condemna avui als nets a no poder fer el dol. I això té conseqüències brutals.  Es tracta de provocar un dolor no sobre el passat sinó un dolor que el projecte al futur. Valverde ens diu que hi ha una transmissió familiar des de l'inconscient  a les terceres generacions. I al no fer-ho correctament, els joves pateixen confusió i desorientació. 
Crec que una possibilitat per entendre el que està passant aquests dies és que la tercera generació de catalans han abraçat la causa republicana sense complexes -la primera vegada que es fa en 80 anys- i realment estiguin avui en aquesta confusió. Per fi se surt del silenci de la por i s'opta pel desafiament : "el inconsciente reprimido es la memoria de lo que olvidamos" escrivia  J Lacan. Els avis ho van patir, els fills van callar però sense saber-ho van transmetre als nets una pesada càrrega: fer justícia. I aquest intent és el que explota el 1-O. I les mesures repressores creen més "confusión general y la duda". Potser el que passa és que per fi, comencem a fer justícia als nostres avis. I això fa trontollar la monarquia, per aquesta raó el rei d'extrema dreta Felip VI està tant nerviós.


Jordi Serrano

#Més info

Separador

Airbnb

Separador

Ian Brossat, 2019

L’autor, 39 anys, és Tinent d’Alcalde, encarregat d’Habitatge a l’Ajuntament de París. Ens aquests moments, és portaveu del PCF.
En aquest assaig de 146 pàgines, denuncia el paper que juga actualment l’anomenada economia col·laborativa a la que qualifica com economia de la depredació. Denuncia també  l’inoperància activa del govern de Macron. Escriu: “Si los gigantes mundiales tecnológicos innovan, en realidad, ¡es en materia de evasión fiscal donde Airbnb y sus consortes alcanzan la excelencia!”
La problemàtica creada en l’habitatge per Aibnb ha fet que Ian Brossat es feliciti de coincidir amb polítics de la vella dreta francesa com Alain Juppé, alcalde de Bordeus.
Creu en la solució sempre que...”Frente a estas deflagraciones y giros que se anuncian, debemos todas y todos –electos, ciudadanía y clientes- continuar movilizándonos, proponiendo, debatiendo convenciendo, xonstruyendo alianzas y alternativas. Yo estoy preparado, con vosotras y vosotros.”

Miquel Àngel Sòria

#Més info

Recomanacions de la llibreria La Carbonera

 
  Separador Imatge demo


La llibreria La Carbonera, és un projecte que neix amb l’objectiu de convertir-se en la llibreria del Poble-sec, amb la voluntat de construir des del barri i per al barri una comunitat lectora que creixi i que estimi la literatura, els llibres i la cultura.


Aquest projecte cooperatiu tant especial, ha volgut fer-nos arribar les recomanaciosn de lectura seguents, però si voleu més informació la podeu trobar: AQUÍ
Separador

Qui tem la mort

Nnedi Okorafor

Què passaria si el canvi climàtic acabés el món que coneixem i ens retornés a una civilització gairebé màgica? Potser tornaríem a una societat tribal com la que ens presenta aquest llibre. La crítica feminista és ferotge, i ens agrada reivindicar les autores africanes joves.
#Més info
 

Imatge demo

Sirenes


Jessica Love


Àlbum il·lustrat que ha guanyat el premi llibreter ho ha fet amb unes imatges exquisides i una història que trenca barreres de gènere.

#Més info

Separador Imatge demo

Tanta gana


Pol Guasch

Tanta gana és un llibre de poemes amb fam de vida. Pol Guasch escriu i fa política de la poesia, es reivindica i es llegeix i rellegeix per dins per fer-se enfora.

#Més info

Separador Imatge demo

Canto jo i la muntanya balla

Irene Solà

Aquest llibre és, com tot el que escriu Irene Solà, un privilegi de lectura. És un paisatge narratiu, una història feta de petites històries que formen un paisatge bellíssim i salvatge de la nostra natura.

#Més info

Imatge demo

Cuéntalo

Laurie Halse Anderson i Emily Carrol 

Novel·la gràfica que explica una violació. No és una història agradable, ni amable, ni bonica. És dura, és dolorosa, però precisament per això val la pena llegir-la. Perquè fa mal, i perquè ens fa pensar en com l'entorn afecta la víctima.

#Més info

Separador Imatge demo

Una història popular del futbol

Mickael Correia

Quina relació té el futbol i la política? De quina manera podem llegir el fútbol des de la perspectiva de classe? Michael Correia ho explica facilment.

#Més info

Separador Imatge demo

Mama desobedient


Esther Vivas


El llibre parla de la maternitat des del feminisme i la consciència, en un assaig útil per totes aquelles persones amb persones petites aprop. 

#Més info

Més recomanacions amb comentari

 
Imatge demo

Por. Trump a la Casa Blanca

Bob Woodward, 2018

Nabona trajectes. Barcelona. 2018.
Un llibre molt interessant on l'autor, un dels protagonistes de l'Afer Watergate, ens situa en un dels més imbècils i impresentables dirigents de la història de la humanitat.

Un exemple de Donald Trump: "sempre estic en moviment. Em moc en ambdues direccions".

Jordi Serrano

#Més info

Separador Imatge demo

Por qué no soy cristiano

Bertrand Russell, 1979

Clàssic de l'humanisme recomanat a tots aquells militants d'esquerres que quan volen analitzar l'islam, es perden.  Rusell "Quan sentim que el cristianisme ha millorat les condicions de les dones. Aquesta és una de les majors perversions de la historia que es possible realitzar". O aquesta altra "el més important del cristianisme, des d’un punt de vista social i històric no és Crist, sinó l’església". Va ser Premi Nobel de Literatura l'any 1950, avui una part de l'esquerra -la desnortada- diria que és catolicofòbic. 

Jordi Serrano

#Més info

Separador Imatge demo

La edad de la penumbra

Catherine Nixey, 2018

És com la continuació de l'obra llibre de Russell avui, un adona que sorgeix de la mateixa univeritat de Cambridge com Russell. Ha escrit un llibre que explica les coses al revés de com ens les han explicat, com per exemple: la persecució de cristians va durar no mes de 13 anys.

Hi descobrireu que ja en temps molt antics feminisme i  ment oberta van de la mà,  com en el cas de la gran filosofa i matemàtica d'Alexandria Hipatia.

Jordi Serrano

#Més info

Imatge demo

Gent del meu exili

Teresa Pàmies

Us recomano Gent del meu exili, reeditat fa molt poc per Empúries. Un catàleg de personatges que deixen empremta, de totes les persones que es va trobar Teresa Pàmies durant els seus més de 30 anys d’exili. Escrit amb un mestratge absolut. Un llibre de contes basats en fets reals. Entenc que altres edicions el tituléssim Gent del meu exili: inoblidables. Inoblidables els personatges, però sobretot com està escrit.
 

Montserrat Barderi

#Més info

Separador Imatge demo

Europa ante el espejo


Josep Fontana, 1994 

Un llibre potent ara que necessitem més que mai referents. Fontana ens diu que em les “comunidades cristianas no predominaban los humildes, (en Hispania, por ejemplo, la cristianización comenzó ante todo por las clases altas, lo que explica que los obispos fuesen con frecuencia aristocratas) (...) lo que llamamos habitualmente la conversión al cristianismo ha sido en muchas partes algo limitado a las capas dirigentes urbanas. En el campo sobrevivía lo que la Iglesia llamaría paganismo.”

Jordi Serrano

#Més info

Separador Imatge demo


arbres, mars, desconcerts


Ivette Nadal

Un recull de poemes des de la foscor de l'ànima i un clam de vida.
Ivette Nadal, l'autora, els canta amb una veu acolorida tot sentiment.

Frances Matas

#Més info

Recomanacions de la llibreria Pròleg

 
Imatge demo

#Més info

Des de la llibreria Pròleg, especialitzada en autores, ens fan arribar aquesta selecció de llibres d'assaig i reflexió sobre aspectes diferents dels feminismes.
Algunes autores ja són  clàssiques i d'altres potser no són tan conegudes però segur que es convertiran en imprescindibles.

Si voleu més informació la podeu trobar: AQUÍ
Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

 

I més llibres

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Separador Imatge demo

#Més info

Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

FUNDACIÓ L'ALTERNATIVA

carrer Dr. Aiguader, 10-12, baixos · 08003 Barcelona · Tel. 93 295 54 18

info@fundacioalternativa.cat · fundacioalternativa.cat

Fundació l'Alternativa és membre de  

Fundació l'Alternativa a Twitter

Donar-se de baixa

Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Pots donar-te de baixa des de l'enllaç "Donar-se de baixa"