Publi: Si no visualitzes correctament aquest correu clica aquí

Fundació l'Alternativa Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

BUTLLETÍ 14 DE GENER DE 2019

 

Aquesta setmana

Separador
Fundació l'Alternativa

Imatges dels actes commemoratius de l'homenatge a Rosa Luxemburg ahir a Berlín

El butlletí d'avui vol retre un donatge a Rosa Luxemburg, assassinada,  el 15 de gener de 1919,  junt a Karl Liebknecht pels soldats que reprimeixen l'aixecament popular a Alemanya. Els seus cossos són llançats a un canal. Aquests assassinats desfermen una onada de protestes violentes a tot el país, que s'estenen fins al maig 1919, i la repressió militar porta a diversos milers de morts. 
Llegint la seva biografia https://www.rosalux.org.ec/biografia/ ens adonem que és una figura central en la història del feminisme (tot i que ella parlava de dones proletàries) i del socialisme. Forma part de la nostra genealogia roja i lila. 
Va viure les contradiccions i complexitats del seu moment històric, com a teòrica, com a activista, com a política prenent-ne part activa. 
En un text “La proletària” de març de 1914 podem llegir: “Per a la proletària casa és el món sencer, el món amb tot el seu dolor i la seva alegria, amb la seva freda crueltat i la seva rude grandesa. La proletària és aquesta dona que migra amb els treballadors dels túnels des d'Itàlia fins a Suïssa, que acampa a rodolons i seca bolquers entonant cançons al costat de roques que, amb la dinamita, volen violentament per l'aire”. 
I en el discurs pronunciat a les Segones Jornades de Dones Socialdemòcrates a Stuttgart, 12-maig-1912. “Fa cent anys, el francès Charles Fourier, un dels primers grans pro-pagadors dels ideals socialistes, va escriure aquestes memorables paraules: «En tota societat, el grau d'emancipació de la dona és la mesura natural de l'emancipació general».Això és totalment cert per a la nostra societat.L'actual lluita de masses en favor dels drets polítics de la dona és només una expressió i una part de la lluita general del proletariat pel seu alliberament. En això rau la seva força i el seu futur. Perquè gràcies al proletariat femení, el sufragi universal, igual i directe per a les dones suposaria un immens avanç i intensificació de la lluita de classes proletària. És per això que la societat burgesa tem el vot femení, i per això també nosaltres ho volem aconseguir i ho aconseguirem. Lluitant pel vot de la dona”
Recomano l'article de Maria Júlia Bertomeu a Sin Permiso on ens diu “Si les lluites del present s'alimenten dels combats del passat, trobo oportú començar el meu breu text en homenatge a Rosa Luxemburg amb algunes reflexions de Nancy Fraser -la activista i professora de filosofia política de la New School for Social Research de New York- sobre la segona onada del feminisme i la seva relació amb l'actual capitalisme, destructor de l'estat de benestar de post-guerra”.

I tornant a l'avui, recordar que demà, dimarts 15, estem convocades i convocats en suport a les dones d'Andalusia, contra el feixisme, el racisme i l'homofòbia. És el nostre temps i la nostra realitat i el millor reconeixement que podem fer a les que ens van precedir és seguir en la lluita per la pau, la solidaritat i els drets democràtics.

Articles

 
Fundació l'Alternativa

Cap ésser lliure oblida sa opressió

Miquel Àngel Sòria, camarada del Vallès, professor de secundària de llengua i literatura castellana jubilat. Apassionat de la literatura i la música i amic de la Fundació. Ens fa arribar aquest text per commemorar que demà 15 de gener farà 100 anys que va ser assassinada Rosa Luxemburg, militant i teòrica marxista, socialista, comunista i revolucionària alemanya.

A més, recomanem la pel.licula: 
Rosa Luxemburgo
sortida al 1986  i dirigida per Margarethe von Trotta

Imatge demo Separador Imatge demo

Guia d'ús no sexista del llenguatge

L'Ajuntament de Barcelona, des del departament de Feminismes i diversitat sexual i de gènere, ha creat la Guia d'ús no sexista del llenguatge, 10 punts per visibilitzar les dones en el llenguatge
Utilitzar de manera no sexista
el llenguatge és important:
visibilitza les dones i trenca
els estereotips que fomenten
la desigualtat.
Construim un món més just i
igualitari.

Per llegir la guia: Aquí

Separador

Caminada a la Garrotxa en record de la retirada republicana

2 de febrer del 2019

Marxa popular que sortirà de Sadernes i que, per l’Hostal de la Muga, arribarà a Sant Llorenç de Cerdans on ens retrobarem amb el poble que el febrer de 1939 va acollir prop de 70.000 refugiats.
Parlaments, música, poemes i un àpat de germanor.


Apunteu-vos-hi!!
Aquí
Poperament enviarem l'enllaç per apuntar-se a l'autocar amb sortida de Barcelona.
No hi falteu!
Places limitades!


 

Destaquem

Imatge demo

Una concentració

15 de gener
19h
Plaça Sant Jaume
Barcelona


En suport a les dones d'Andalusia.

CAP PAS ENRERE!

#Més info

Separador Imatge demo

Un llibre

Reforma o revolució 
(1900)
Rosa Luxemburg

«reforma o revolució», és realment per a la socialdemocràcia el de «ser o no ser».

Estudi sobre el futur del moviment socialdemòcrata.

#Més info

Separador Imatge demo

Una assemblea

Dissabte 19 de gener, 11h

Espai Jove La Fontana
Gran de Gràcia 190
 
Preparació de la Trobada estatal d'entitats per combatre VOX: 26G 
Preparació de la manifestació a Barcelona dins la jornada internacional contra el feixisme i el racisme
 
Vine i participa!

#Més info

Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

FUNDACIÓ L'ALTERNATIVA

carrer Dr. Aiguader, 10-12, baixos · 08003 Barcelona · Tel. 93 295 54 18

info@fundacioalternativa.cat · fundacioalternativa.cat

Fundació l'Alternativa és membre de  

Fundació l'Alternativa a Twitter

Donar-se de baixa

Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Pots donar-te de baixa des de l'enllaç "Donar-se de baixa"