Publi: Si no visualitzes correctament aquest correu clica aquí

Fundació l'Alternativa Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

BUTLLETÍ 15 D'OCTUBRE DE 2018

 

Aquesta setmana

Separador
Fundació l'Alternativa

L'agost es va acomiadar amb una trista notícia: la mort de l'Historiador Josep Fontana; «el mestre». La Fundació Alternativa, amb qui va col.laborar en diverses ocasions,  volem retre-li un senzill reconeixement no només per la qualitat i rigor del seu coneixement, sinó també per la seva qualitat humana. Malgrat la quantitat d'obres que ens deixa escrites, es considerava més un ciutadà que un intel·lectual. Deia : «No em veig en una comunitat d'intel·lectuals, però sí en una de ciutadans».

Ramon Arnabat. Historiador i Professor de la URV escrivia «Josep Fontana era també un home compromès. Compromès amb les classes populars, amb el seu país, amb la necessària transformació de la societat perquè assolís més igualtat i més llibertat, que ell veia perfectament compatibles. Compromès en la lluita antifranquista (ahir), compromès en la lluita per la transformació social i política (avui)»

En una entrevista  davant la pregunta : Per a què serveix un historiador, Fontana respon sense embuts: “Per comprendre el que va passar i evitar que es repeteixi”. Això implica “combatre els errors col·lectius”, fer de la memòria “una eina de coneixement i no una arma partidista” i, sense renunciar a “noves formes de manejar el temps” ni a la reflexió, deixar-se de postmodernitats i tornar a la història social. La història dels homes i dones que, per davant del relat, posa sempre les dades, els fets, els documents i, en definitiva, el que ell qualifica de veritat “subversiva”. 

En una altra entrevista a El Punt-Avui, comentava: Als que plantejaven com a solució: “Farem un referèndum, el guanyarem i obtindrem la independència” els he estat plantejant des de fa alguns anys la mateixa pregunta: “Després de decidir-vos per la independència, el primer que caldrà fer és posar-se en contacte amb l’Estat espanyol per demanar-li que faci el favor de retirar de Catalunya l’exèrcit, la policia i la Guàrdia Civil i accepti pacíficament la pèrdua d’un territori del qual obté un percentatge considerable del seu PIB. ¿Què penseu que passarà aleshores?” I no he obtingut mai una resposta raonable. En aquest sentit, em vaig escandalitzar força quan una dirigent coneguda del procés va declarar que no s’esperaven que l’Estat espanyol respongués amb tanta violència. Doncs què es pensava que venia a fer la Guàrdia Civil? I, per deixar les coses ben clares, deixeu-me afegir que el primer d’octubre, malgrat les meves dificultats personals per desplaçar-me, vaig anar a votar».

I la millor manera de fer honor al mestre és llegir el que va escriure; els llibres, els podeu trobar amb més facilitat. Nosaltres, en aquest butlletí hem volgut fer un recull d'alguns textos i  recuperar algunes conferències.

I avui també volem recordar a Jordi Miralles i Conte, que va ser coordinador d'Esquerra Unida i Alternativa i que ahir va fer tres anys que ens va deixar.

També que es compleixen 78 anys de l'assassinat de Lluís Companys i Jover, qui va ser President de la Generalitat de Catalunya.

I també volem aprofitar per recordar a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez que porten un any empresonats. Ens afegim al crit de la majoria de la societat catalana que diu: Els volem a casa!!
 

Articles

 
Fundació l'Alternativa

La Revolució russa i nosaltres

08/11/2016

Aquest text és la conferència que l’historiador Josep Fontana va realitzar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el passat 24 d’octubre al marc de les jornades sobre la Revolució Russa organitzades per la Comissió del Centenari de la Revolució Russa i pel grup de recerca GREF-CEFID de la Universitat Autònoma de Barcelona, en les quals també van participar com a conferenciants Antoni Domènech, José Luis Martín Ramos i Jordi Borja.

Llegir l'article

Imatge demo Separador Imatge demo

El Mestre Josep Fontana i la UPEC

Jordi Serrano, rector de la UPEC va escriure aquest article quan ens va deixar  Josep Fontana, en homenatge al mestre.

En l'article s'hi troben els enllaços a les intervencions de Fontana a la UPEC.

 

Separador

 

El poder del poble. República Catalana

Capacitat del poble per revelar-se.  La República Catalana. En aquest col•loqui participaren com a ponents: Josep Fontana, Sandra Ezquerda, Carme Forcadell, Quim Arrufat, Joan Josep Nuet i Joan Tardà. Debatent al voltant del model nacional per a Catalunya, la República Catalana. L’acte es va celebrar dijous 11 de juny del 2015 al MAC.

Veure el vídeo

 

Imatge demo Separador Imatge demo

El siglo de la Revolución
Josep Fontana

El llibre és un original enfocament de la història del món des de 1914 fins a l'actualitat. 
El període que va de 1914 als nostres dies ha estat un segle de lluites d'alliberament, d'un gran enfrontament de classes. La revolució que es va iniciar a Rússia el 1917 ha marcat el segle sencer. 

Més informació

Separador

"El sistema, tal com funcionava, ja no convenç la gent"
Josep Fontana

L'historiador repassa en una entrevista al diari "Públic" l'ofensiva de les classes privilegiades contra l'estat del benestar, que no veu senyals que s'hagi d'aturar. També abordar el paper que ha de jugar la seva professió i opina sobre les mobilitzacions de base i el procés independentista

Llegir l'article


 
 

Destaquem

Imatge demo

Una exposició

Commemoració del 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals
 

Dilluns 15 d'octubre a les 18 h, al vestíbul de CCOO Via Laietana, 16 de Barcelona
Intervindran:
Edouard Amouroux, secretari d’Amical de les Brigades Internacionals
Alfonso López, comissari de l’exposició
Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya

Més informació

Separador Imatge demo

Una concentració

Us recordem que AVUI, ens tornarem a trobar a la CONCENTRACIÓ mensual del 3r dilluns a les 20h a la plaça Sant Jaume.
El Consell de la Joventut de Barcelona, acompanyarà l'acte per presentar el díptic
"No siguis matxirulo!"


Si ens toquen a una, ens toquen a totes!

Més informació

Separador Imatge demo

Una xerrada

Una societat cohesionada

Fase d'experts del congrés
Presentació de les conclusions finals de:
Sistema educatiu, Universitats i Recerca

Dilluns 22 d'octubre de 2018
Rambla Catalunya 8

19h - 20h30

Més informació

Fundació l'Alternativa a Twitter Fundació l'Alternativa a Facebook Fundació l'Alternativa a Youtube

FUNDACIÓ L'ALTERNATIVA

carrer Dr. Aiguader, 10-12, baixos · 08003 Barcelona · Tel. 93 295 54 18

info@fundacioalternativa.cat · fundacioalternativa.cat

Fundació l'Alternativa és membre de  

Fundació l'Alternativa a Twitter

Donar-se de baixa

Creative Commons cc 2017 Fundació l'Alternativa
Si reps aquesta informació és perquè en algun moment ens has facilitat el teu correu electrònic per rebre informació sobre les mobilitzacions i la situació política.

La nostra adreça de correu és: info@fundacioalternativa.cat
La nostra web: www.fundacioalternativa.cat 
I estem a: Dr. Aiguader, 10-12 08003 Barcelona

Pots donar-te de baixa des de l'enllaç "Donar-se de baixa"